Tijdens deze toolboxmeeting besteden we aandacht aan de veiligheid rondom het thema 'werken in de zon'.
Werken in de zon is niet zonder risico. Ieder jaar komen er 25.000 nieuwe gevallen van huidkanker in Nederland en dit aantal stijgt nog steeds. Dit komt vooral door langdurige blootstelling aan de UV-straling in het zonlicht.
Wat gebeurt er als de lichaamstemperatuur stijgt?
Het lichaam probeert de warmte-afgifte te laten toenemen door een snellere bloedcirculatie. Het hart gaat sneller kloppen, moet dus harder werken. De huid wordt roder en we gaan zweten. Door zweten wordt warmte onttrokken aan de huid: we koelen af. Bij weinig luchtsnelheid en hoge temperatuur, kunnen we onze warmte niet goed kwijt aan de buitenlucht. Gevolg: De lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan grote gezondheidsrisico’s inhouden!
Wat zijn de gezondheidsrisico`s?
Warmte belasting kan de volgende klachten veroorzaken:
Stem tijdig af met leidinggevende (uitvoerder / projectleider) af wat de afspraken zijn met betrekking tot het werken tijdens warm weer.
Bij temperaturen boven de 30 graden moet overleg plaatsvinden tussen de uitvoerder en de vaklieden om verdere afspraken te maken over werktijden, schaftijden, tropenrooster, reisuren etc.
Bij meerdere uitvoerders op één gebied of project is er afstemming tussen de uitvoerders noodzakelijk om afspraken duidelijk naar de medewerkers te kunnen zijn.
Smeren met een zonnebrandcrème.
Hoe vaak moet ik smeren?
Nederlanders zijn gemiddeld genomen tamelijk gevoelig voor UV-straling en hebben doorgaans type 2 of 3. De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de beschermende zonnebrandcrème laag in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand en zwemmen. De ‘waterproof’ cremes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na circa 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.
Mogelijke overige maatregelen
een zweertje niet overgaat.